CIDER TOUR: ANGLIJA

27. 03. 2024

Anglija je največji proizvajalec ciderja v Evropi, v 21. stoletju pa je doživela renesanso s še večjo raznolikostjo proizvajalcev, blagovnih znamk in zanimanjem potrošnikov. 

Zato smo se februarja 2023 odpravili na krajše potovanje v Anglijo na obisk različnih proizvajalcev ciderja. 

Zgodovina 

Cider ima posebno mesto v angleški kulturi pitja. Zgodovina sega v čas Rimljanov, pri čemer so jabolka igrala pomembno vlogo pri razvoju pijače. Zgodovinsko gledano so bili Angleži vedno bolj pivci ciderja kot vina, vendar to še ne pomeni, da niso ljubitelji vin. Pogoji za trte nikoli niso bili na njihovi strani. Nekaj vina so proizvajali v starodavnih časih, vendar se z mini ledeno dobo še to konča v 15. ter 16. stoletju, kar je povzročilo premik zanimanja k pivu in ciderju. 

Na splošno se domneva, da se je v Angliji pričelo proizvajati cider okoli 11. stoletja po prihodu Normanov, ki bi lahko predstavili gojene sorte jabolk, vendar pred 13. stoletjem nimamo nobenih zapisov. V tem času se je cider proizvajal ampak brez dokumentiranja.

V 16. stoletju se zgodi pomemben mejnik, ko nastane dokumentacija o sadovnjakih in načinu proizvajanja ciderja. Nastali sta dve pomembni knjigi z naslovom Pomona, avtor John Evelyn, in Vinetum Britannicum: or a Treatise of Cider, avtor John Worlidge, izdani v letu 1676. Poglobljene tematike v knjigi kažejo na ogromen pomen, ki ga je cider imel v 18. stoletju, ki jim lahko rečemo tudi zlati časi ciderja v Angliji. Po 18. stoletju je bilo v porastu pivo, saj je cider izgubljal na kvaliteti (kar lahko pripišemo tudi neustreznim sortam, ki so jih takrat imeli na voljo) in problematika davka. 

Od pravega ciderja do komercialnega ciderja

Henry Percival ustanovi Bulmers cidery v Herefordu leta 1887. Bil je prvi, ki je industrializiral proces proizvajanja ciderja v Angliji, njegova proizvodnja sčasoma postane največja na svetu, s proizvajanjem več sto milijonov litrov ciderja. Strongbow cider, ki spada pod Bulmers, ima danes še vedno največji delež svetovne prodaje s 15 %. Trg ciderja se je zelo razvil v 20. stoletju, ko so v prvih 50 letih uporabljali regijsko pridelana jabolka in delali s tradicionalnimi postopki proizvodnje. Kasneje se zgodi ekonomska optimizacija v procesu proizvodnje in veliko jih prične uporabljati uvožene koncentrate sokov in manj sveža jabolka, kjer postopki proizvodnje ciderja nimajo dosti skupnega s tradicijo. 

Posebnost angleških ciderjev

Na prvem mestu tradicionalnega angleškega ciderja moramo izpostaviti trpkost oziroma višjo vrednost taninov v ciderju. Ta se pokaže v temno jantarjevi barvi in okusu, ki malce izsuši usta ter doda k bogatosti telesa ciderja. Sorte jabolk, ki jih uporabljajo za ciderje so visoko aromatična, kar se kaže kot dober po okus (after taste) po jabolku in izredni aromi. Dobimo jih v vseh oblikah od 0.75l steklenic do bolj pubskih oblik 0.5l in točene.

Problematika angleškega ciderja 

Ena izmed današnjih problematik, ki ni vezana le na Anglijo, je tekmovanje z velikimi cider proizvajalci za identiteto kaj cider sploh je. Večina publike ne ve ali niso okusili razlike, misleč, da so vsi ciderji enaki. Gre za vprašanje o kvaliteti skozi kvantiteto in ljudje ne vedo kaj zamujajo, kar je čudovito povzel Felix Nash v knjigi Fine cider. 

Trenutno se v Angliji prebuja nov val manjših cider proizvajalcev, ki postavljajo nova merila v prihodnosti ciderja. Nekaj smo jih tudi radovedno obiskali in poizkušali izjemne angleške ciderje in perry-e (vino iz hrušk).

Tom Oliver's Cider

Že Claude nas je v svoji knjigi prepričal, da pri Tomu najdemo najboljši perry. Do Toma nas je vodila podeželska cesta s pogledom na sadovnjake, njegova proizvodnja pa se nahaja v Ocle Pychard v Herefordshire. Na njegovi farmi se je delal cider že v času njegovega očeta. Tom ima svoja jabolka, del za proizvodnjo ciderja pa tudi odkupuje od lokalnih sadovnjakov. Danes Toma vabijo na ocenjevanja in konference po celem svetu. 

Tom nas je čudovito sprejel in popeljal po proizvodnji. 
Glavna razlika, ki smo jo opazili, so sorte in pokrajina, kjer se jabolka pridelujejo in predelujejo. Medtem ko je naša pobiralna sezona v septembru in oktobru, se v Angliji nekatere sorte pobirajo šele decembra. Predvsem smo bili presenečeni, da se fermentacija dogaja v odprtih prostorih, ki so le deloma zaprti, na zunanjih temperaturah. 

V ponudbi ima tudi barkirane ciderje, ki odležijo v starih whiskey sodih, ti se nahajajo v deloma zaprtih prostorih. 

Na koncu obiska nas je Tom razvajal tudi z degustacijo, keeved cider z nižjimi alkoholi in perry nam bosta zagotovo ostala v spominu še dolgo časa. Poskrbeli smo tudi za zalogo, ki je potovala z nami domov. 

Tom Oliver’s ciderjev smo do danes poskusili že lepo število in nikoli nas ne razočara. Okus ciderjev je eden izmed najboljših tradicionalnih angleških ciderjev. 

Če pot zanese v Anglijo, je obisk pri Tomu Oliverju obvezen! 
Povezava do spletne strani je tu.

Little Pomona

Susanna in James Forbes, ki stojita za blagovno znamko Little Pomona, sta s prodajo svojih ciderjev pričela leta 2017, a se je zgodba zares začela že nekaj let prej. Susanna nas je veselo pričakala v njihovi proizvodnji, kjer se nahaja tudi simpatična trgovinica in tasting room, nam pokazala celotno proizvodnjo in postregla z lokalnimi siri. 

Little Pomona ciderji nastajajo na Brook House Farm v Bromyard, od Toma oddaljeni le petnajst minut vožnje in od Londona tri ure in pol z avtom. 

Njihova vizija je delati z najboljšim možnim sadjem z uporabo naravnih metod za proizvajanje ciderja in perry-a s pravim okusom. Posebnost, ki nam je izstopala, je njihova uporaba preše, ki omogoča večdnevno maceracijo. Cider delajo z naravno fermentacijo v kombinaciji s hruškami in kutinami. 

Susanna je poskrbela tudi za degustacijo njihovih ciderjev. Ciderji so raznolikih okusov, nekateri tudi ekstremni in prijetno presenetljivi. Včasih kateri spominja tudi na oranžna vina! 

Susanna je oseba z neverjetno energijo, kar se čuti tudi v njihovih produktih. Priporočamo obisk!
Povezava do spletne strani je tu.

Ponosni pa smo tudi, da se slovenska oprema uporablja za proizvodnjo ciderja širom sveta, saj smo jo zasledili pri Tom Oliver’s in Little Pomona.

Cider Museum

Obiskali smo tudi Cider Museum v mestecu Hereford. Odprli so ga leta 1981, v stari stavbi Bulmers ciderja. Ogled muzeja razkrije zgodovino izdelave ciderja, na razstavi je tudi 300 let stara francoska stiskalnica, redka zbirka kozarcev, zbirke akvarelov sort jabolk in hrušk. Sprehodili smo se tudi skozi klet in si ogledali celotno staro linijo za izdelavo ciderja, sodarsko delavnico. 

Muzej organizira tudi mednarodno tekmovanje za ciderje in perry-e, ki poteka že od zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja. 
Povezava do spletne strani je tu.

The London Cider House

Sanjska destinacija za vse ljubitelje ciderja v Londonu. Na enem mestu zbrani lokalni proizvajalci ciderja in perry-a, ki so na voljo za pokušnjo. London cider house se nahaja na Borough Marketu v središču Londona. Ponujajo flight-e (degustacije), točene cidere, ciderje v steklenicah in knjige za nakup. Tudi vroč cider (mulled cider), ker so bile temperature ob obisku še kar zimske. V ponudbi se občasno najde tudi tuja blagovna znamka kraft ciderja. 

London Cider House je umeščen v čudovit market, obkrožen s stojnicami dobrot, sirov in delikatese. Prijazno osebje, s katerimi smo poklepetali in se z veseljem zadržali tam kar nekaj časa.
Povezava do spletne strani je tu.

Browse our latest blogs