PRAZNOVALI SMO PRAZNIK SLOVENSKE TRADICIONALNE PIJAČE

21. 06. 2023

Tolkc, bunkovc, žvižgovc, jabček, mošt, jabolčnik in še mnoga druga imena predstavljajo slovensko tradicionalno alkoholno pijačo iz jabolk, ki so jo generacije Slovencev proizvajale po vseh regijah Slovenije, kjer uspevajo jabolka.

Mi mu pravimo cider, ker je to poenotena beseda za širše območje od regijskih ali celo državnih meja. In ker se na drugi strani naših meja vsako leto na 3. junij praznuje svetovni dan ciderja, je ta želja po tihem tlela tudi pri nas. In konec koncev zakaj ne? S praznovanjem slovenskega dneva ciderja se končno postavimo na zemljevid proizvajalcev te pijače, ki so jo že naši pradedje stiskali in fermentirali iz svojih domačih jabolk.

Slovenci smo sadjarski narod in naša jabolka so odlična, to je znano. Ni pa še vsesplošno znano, da proizvajamo tudi odlična jabolčna mirna in peneča vina, kar dokazuje obilica domačih in tujih visoko ocenjenih priznanj.

Tako je slovenska tradicionalna pijača končno doživela svoj praznik. Skupaj z ostalimi slovenskimi proizvajalci ciderja smo v soboto, 3. junija 2023, organizirali dogodek s stojnicami, kjer je vsak ponudnik predstavil svojo ponudbo. Na dogodku so se poleg Malnerja predstavili tudi Pivomat, Pivovarna LOO-BLAH-NAH, Kmetija Karlovček, Zadruga Šaleška dolina, Kmetija Rebernik, Tolkc by kamp Menina in Hoop&Hoof. Obiskovalci dogodka so spoznavali ciderje različnih stilov iz različnih regij.

Z dogodkom smo želeli dvigniti poznavanje ciderja kot pijače v Sloveniji, postaviti Slovenijo na svetovni zemljevid proizvajalcev ciderjev, ozaveščati o obstoju proizvajalcev ciderja pri nas, ozaveščati o kakovosti, bogati in raznoliki ponudbi slovenskih proizvajalcev ciderja. Pomemben cilj je bil tudi promovirati dodano vrednost slovenskemu sadju in s tem pripomoči tudi k sadjarski panogi v Sloveniji.

Želeli smo si, da nas pridejo obiskati tako ljubitelji te pijače, kot pa tudi tisti, ki te pijače še ne poznajo. In bodimo iskreni, teh je drastično več, če seveda odštejemo tujce. Tujcem je cider relativno poznana pijača, sploh Angležem, Špancem, Nemcem, Američanom in na primer Kanadčanom. To je bila zlahka vidno tudi na dogodku.

In kaj so zaključki? Taki dogodki morajo postati redna praksa in so izjemno dobrodošli za razvoj panoge. Zelo veliko pomembnih informacij izveš, ko si vzameš čas in se z ljudmi pogovarjaš o svojem produktu, poslušaš odzive, morda celo vprašaš po željah, mnenjih, navadah in okusih.

Predvsem pa se nam zdi pomembno, da se proizvajalci ciderja med seboj sedaj bolje poznamo, se družimo in mrežimo. V takih dogodkih vidimo namreč izjemen potencial za nadaljnji razvoj kakovostnih produktov in seveda tudi trga pri nas.

Prebrskaj ostale bloge